LED-fakta

 LED-fakta

 

LED är en förhållandevis ny teknik för belysning som idag har kommit så långt att den kan ta över traditionella glödlampor, lågenergilampor etc. Användningsområden är både hembelysning och professionella anläggningar.

LED-belysning ger många fördelar, den största är energibesparingen. I många fall ger den en besparing på upp till 80%. LED-lampor alstrar dessutom mycket mindre värme.

90% av den energi som en glödlampa avger är värme, men bara 10% ljus. En LED-lampa omvänder detta, alltså en effektivare belysning.

Livslängden på LED-lampor varierar från tillverkare till tillverkare, från 15 000 timmar upp till 55 000 timmar. Detta ska jämföras med en glödlampa som brinner i ca 1000 timmar. Skillnaden beror mycket på vad tillverkarna har valt att använda för LED-komponenter och drivkretsar.

LED-lampor är brandsäkrare eftersom de inte upphettas som glöd- och halogenlampor. De är därför ett mycket tryggare val.

Kvalitet och pris hänger ofta ihop. LED-belysning med bra kvalitet kostar ofta lite mer, men de är samtidigt en bra investering då de håller längre.

Ljusflödet från LED-lampor mäts i Lumen, ofta förkortat som LM (lm), och är ett mått på mängden synligt ljus som lampan avger.

LED-belysning som går att få i olika färgtemperaturer, definieras i enheten Kelvin (K); varmvitt ljus (2500-3500K) som glödlampor avger, dagsljus (4000-4500K) som upplevs utomhus och kallvitt ljus (6000-7000K).

Varmvitt ljus är lämpligt för sovrum och andra rum där man vill ha en mjuk och välkomnande atmosfär.

Dagsljus används ofta för allmän belysning och för ett mer modernt utseende. En fördel med dagljuset är att det positivt påverkar fokus och koncentration, det är därför ett bra val för kontor och arbetsplatser.

Ur miljösynpunkt är LED-belysning oslagbar som belysningsval. Det finns varken kvicksilver eller bly i lamporna. Någon UV-strålning avges inte heller, vilket annars bleker färger i tavlor och på möbler.